Efikasno učvršćivanje tereta zavisi od vrste tereta i počinje sa ispravnom ambalažom prikladnom za transport, utovarom i slaganjem te pričvršćivanjem utovarene robe. Samo dobro zapakovana i složena roba može biti učvršćena i transportovana u skladu sa propisima.

Delovanje sile na teret u toku transporta

Pri normalnim uslovima u toku vožnje (u ovo spadaju i jaka kočenja, ubrzavanja, nagli manevri i loši uslovi na putu) na teret deluju jake sile.

Primer: 0,5 G bočno znači da teret težine od 10 tona može da pritisne ceradu sa silom i do 5 tona težine: 0,5 G = 50 % sopstvene težine.

Delovanje sile na teret kod prevoza robe u drumskom saobraćaju

Delovanje sile na teret kod prevoza robe u drumskom saobraćaju Delovanje sile na teret kod prevoza robe u drumskom saobraćaju

Delovanje sile na teret kod prevoza u kombinovanom saobraćaju

Usled guranja vagona na železničkim terminalima odn. usled pokreta i naginjanja brodova, na teret deluju sile koje su jače od onih u drumskom saobraćaju.

Zbog toga prevoz u kombinovanom saobraćaju zahteva pojačane mere učvršćivanja tereta:

  • Pošto se prikolice utovaruju na vagone i suprotno od smera kretanja voza, potrebno je da se teret podjednako obezbedi od pomeranja unapred i unazad.
  • Vodite računa o tome da težina na prikolici bude optimalno raspoređena – izbegavajte bočna opterećenja ili opterećenja na prednjem delu prikolice.
 

Registrujte se sad i postanite naš partner!

Dodatne informacije na temu "učvršćivanja tereta" dostupne su samo našim partnerima.
Registrujte se još danas i iskoristite mnogobrojne prednosti partnerstva.


Registrujte se sada! Login

Dalje informacije:

^ - Top

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi Vam osigurala najbolje moguće korisničko iskustvo. Klikom na "Prihvatiti" pristajete na korišćenje kolačića. Ukoliko želite da onemogućite određene kolačiće, kliknite na ovde. Ostale informacije o tretiranju Vaših podataka možete pronaći u našim Uslovi korišćenja i Informacije o zaštiti podataka.

Prihvatiti